POJEMNIK BRĄZOWY

co_powstaje_z_odpadow-bioodpady.png

Pojemnik brązowy przeznaczony na odpady kuchenne ulegające biodegradacji i odpady zielone

 

 

WRZUCAMY:

- surowe odpady roślinne powstające w gospodarstwie domowym t.j.:

- obierki po owocach i warzywach, skórki od bananów, resztki owoców cytrusowych,

- odpady po owocach i warzywach,

- stary chleb,

- fusy po herbacie i kawie z filtrem jeśli jest papierowy, herbata ekspresowa,

- skorupki od jajek i orzechów.

Jeżeli jest miejsce w pojemniku można włożyć także odpady zielone ( trawa, liście).

 

NIE WRZUCAMY:

- gotowanych warzyw i owoców,

- zepsutej żywności, płynnych resztek jedzenia, bardzo tłustego i bardzo słonego jedzenia,

- worków foliowych,

- mięsa i kości

- odchodów zwierzęcych,

- tkanin, materiałów nieorganicznych, sztucznych materiałów organicznych,

- papieru, papierosów,

- materiałów i substancji zanieczyszczających (np. zawierające metale ciężkie lub toksyczne związki organiczne).

 

PAMIĘTAJ!

Odpady powinny być wyrzucone bez opakowań, tj. worków, siatek, słoików, pudełek.
 

KONIECZNIE OBEJRZYJ !!!

SEGREGACJA I CO DALEJ? BIOODPADY

DRUGIE ŻYCIE BIOODPADÓW

SEGREGACJA ODPADÓW W DOMU: KOMPOSTOWNIK

 

Czy wiesz, że?

Z jednej tony odpadów biodegradowalnych powstanie 300 - 400kg cennego kompostu, który wzbogaci ziemię o niezbędne składniki do uprawy roślin. Dodatkowo kompostując resztki roślinne uzyskujesz zwolnienie w wysokości 4 zł na osobę przy opłacie za wywóz odpadów.

kompostowanie2mk.jpeg

 

×

Wyszukaj w serwisie

Najczęściej wyszukiwane frazy: